fbpx

Ράλλυ Ακρόπολις: 1953-2021

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι ένας από τους παλαιότερους και κατ’ επέκταση κλασικότερους αγώνες αυτοκινήτου στον κόσμο. Με τη μορφή που έγινε γνωστό διοργανώθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα οδηγών με την υποστήριξη της Shell το 1951. Την επόμενη χρονιά την οργάνωσή του ανέλαβε η ΕΛΠΑ, που από το 1953 και έπειτα καθιέρωσε τον αγώνα με την ονομασία «Ράλλυ Ακρόπολις».
Από το 1956 ο αγώνας άρχισε να αποτελεί γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενώ από το 1973, οπότε και η σύσταση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, εντάχθηκε στο αντίστοιχο ημερολόγιο.
Αναμενόμενα στα σχεδόν 70 χρόνια παρουσίας του έχει πολλές σημαντικές στιγμές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με αποκορύφωμα ίσως την υπερειδική διαδρομή που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας το 2005 και συγκέντρωσε 65.000 θεατές.
Στη σύγχρονη ιστορία του, το Ράλλυ Ακρόπολις άλλαξε αρκετές φορές έδρα, φέρνοντας την καρδιά του αγώνα κοντά σε διαφορετικές Περιφέρειες. Ιτέα, Λαμία, Αθήνα και Λουτράκι ήταν οι πόλεις που το φιλοξένησαν τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και το 2013, που ήταν η τελευταία χρονιά διεξαγωγής του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, καθώς από το 2014 έως και το 2018 ο αγώνας αποτέλεσε μέρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Το 2021 σηματοδοτεί την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στον κορυφαίο θεσμό αγώνων Ράλλυ παγκοσμίως. Της απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) να εντάξει τον αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, προηγήθηκαν συντονισμένες ενέργειες από το Υφυπουργείο Αθλητισμού της Χώρας μας, με την υποστήριξη της Κυβέρνησης.
Ο βαθμός εμπλοκής της Πολιτείας στη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις ξεπερνά κάθε προηγούμενο στη μακρόχρονη ιστορία του, και ως αποτέλεσμα, ο αγώνας έχει προσελκύσει χορηγίες κορυφαίων εταιρειών από πολύ σημαντικούς κλάδους.
Ο φετινός αγώνας διοργανώνεται σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας. Η εκκίνησή του θα δοθεί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρει η περιοχή γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα διεξαχθεί η ειδική διαδρομή «COSMOTE 5G Athens Stage». Την επόμενη ημέρα ο αγώνας θα συνεχιστεί αρχικά στην Πελοπόννησο και την Κορινθία στη βραβευμένη από το κοινό του WRC ειδική διαδρομή «Άγιοι Θεόδωροι» και στο Λουτράκι, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή οι ιστορικότερες διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα θα έχουν την τιμητική τους.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το 2021, η επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συνδυάζεται με το ξεκίνημα ακόμα ενός στόχου του Υφυπουργείου Αθλητισμού της Χώρας μας, που είναι η «αφύπνιση» της κοινωνίας στα θέματα της οδικής ασφάλειας.
Η προώθηση της οδηγικής παιδείας αποτελεί κυρίαρχο στόχο, ο οποίος υπηρετείται άριστα μέσα από το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τόσο πριν από τη διοργάνωση, όσο και μετά, στοχευμένες εκδηλώσεις θα ευαισθητοποιούν την κοινωνία στην οδική ασφάλεια και την οδική συμπεριφορά.

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΙ


ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ


ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ


ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ WRC



e-genius.gr ...intelligent web software