fbpx

Μηνύματα οδικής ασφάλειας από την αθλητική οικογένεια

Στο πλαίσιο του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έγιναν δράσεις οδικής ασφάλειας σε Κρήτη και Αθήνα. Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο περιλάμβανε προσομοίωση σύγκρουσης και απεγκλωβισμού τραυματία, έγινε την προηγούμενη της εκκίνησης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις (8/9) και μ’ αυτή ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δράσεων οδικής ασφάλειας «Road Safety». Το Υφυπουργείο Αθλητισμού δίνει εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα στην προώθηση της οδικής παιδείας, και ενισχύει τη σχετική ενημέρωση αξιοποιώντας τον αθλητισμό, τους Ολυμπιονίκες και τους πρωταθλητές μας. Σ αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκαν δύο πολύ σημαντικά μηνύματα οδικής ασφάλειας.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δράσεις ανά την Ελλάδα με τη συμβολή της αθλητικής οικογένειας. Θα συνεχιστούν δε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μέχρι την έναρξη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022.

douskos1

Στο πρώτο video ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία, Στέφανος Ντούσκος, τονίζει: «Φοράμε πάντα ζώνη στο αυτοκίνητο, όπου κι αν καθόμαστε».

Οδηγείς αυτοκίνητο; Φοράς πάντα ζώνη όταν επιβαίνεις σε αυτοκίνητο;

Ναι οδηγώ τα τελευταία 6 χρόνια. Εννοείται πως είτε ως οδηγός, αλλά και ως συνοδηγός πάντα φοράω ζώνη, καθώς η ασφάλεια προέχει.

Βλέπεις ανθρώπους στο περιβάλλον σου να αγνοούν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας όταν επιβαίνουν σε αυτοκίνητο;

Ελάχιστες είναι οι φορές που κάποιος από το κοντινό μου περιβάλλον θα παραλείψει κανόνες για την ασφάλειά του. Τόσο η οικογένεια μου, όσο και οι φίλοι μου είναι συνειδητοποιημένα άτομα όσον αφορά την οδική ασφάλεια.

Είχες στο παρελθόν κάποια περίπτωση εμπλοκής δικής σου ή συγγενικού σου προσώπου σε τροχαίο;

Όχι, δε μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο όσο είμαι οδηγός, αλλά ούτε κάποιος κοντινός συγγενείς μου έχει βιώσει κάτι σχετικό.

Πόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής σου είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις;

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου προσεκτικό όσον αφορά την οδήγηση, καθώς θεωρώ πως κάποιο σφάλμα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό. Στις μέρες μας δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία ενός ατόμου, καθώς καθημερινά πληροφορούμαστε για ανθρώπους που έχασαν τον έλεγχο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον θάνατο.

Σαν μέλος της αθλητικής οικογένειας διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πολλά που επιδέχονται βελτίωσης όσον αφορά στην οδική ασφάλεια και τις μετακινήσεις, ομάδων, αθλητών, προπονητών, γονέων και παιδιών;

Ως αθλητής της εθνικής ομάδας μετακινούμαι κυρίως με το προσωπικό μου όχημα, είτε είμαι συνεπιβάτης σε κάποιου συναθλητή μου. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που θα μετακινηθούμε σαν ομάδα με βαν και οδηγούς τους προπονητές μας. Θεωρώ πως μετακινούμαστε με ασφάλεια και τηρούμε τα κατάλληλα μέτρα και δεν διακινδυνεύετε κανενός η ζωή.

Fountoulis1

Στο δεύτερο video ο αρχηγός της Εθνικής Πόλο και αργυρός Ολυμπιονίκης, Γιάννης Φουντούλης, υπενθυμίζει: «Φοράμε πάντα κράνος και προστατευτικά στη μηχανή».

Είσαι αναβάτης μοτοσυκλέτας; Φοράς πάντα κράνος και προστατευτικά;

Είμαι αναβάτης, αλλά τη χρησιμοποιώ μόνο για κοντινές μετακινήσεις για λόγους ευκολίας. Όταν το κάνω, φοράω πάντα κράνος και προστατευτικά.

Βλέπεις ανθρώπους στο περιβάλλον σου να αγνοούν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας όταν επιβαίνουν σε μηχανή;

Πολλές φορές έχει τύχει να δω ανθρώπους από το κοντινό μου περιβάλλον να αγνοούν τους κανόνες ασφαλείας, κυρίως να οδηγούν χωρίς κράνος επικαλούμενοι δικαιολογίες όπως η ζέστη ή το ότι δεν τους βολεύει στην κοντινή μετακίνηση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε κοντινές μετακινήσεις και σε δρόμους που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε καλά. Επομένως ΠΟΤΕ χωρίς κράνος.

Είχες στο παρελθόν κάποια περίπτωση εμπλοκής δικής σου ή συγγενικού σου προσώπου σε τροχαίο;

Ευτυχώς όσα χρόνια είμαι αναβάτης ούτε εγώ αλλά ούτε και κάποιος από συγγενικό περιβάλλον έχει εμπλακεί σε τροχαίο. Προσωπικά για όσο οδηγώ μοτοσυκλέτα θα τηρώ πάντα τους κανόνες ασφαλείας και το ίδιο εύχομαι να κάνουν και οι υπόλοιποι οδηγοί στο δρόμο.

Πόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής σου είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις;

Περνάω αρκετές ώρες στο δρόμο όποτε οι ασφαλείς μετακινήσεις είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μου. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων που διανύω κάθε μέρα, κυρίως με το αυτοκίνητό μου, προσπαθώ πάντα να είμαι προσεκτικός και σε εγρήγορση, επειδή πολλά μπορούν να συμβούν στο δρόμο.

Σαν μέλος της αθλητικής οικογένειας διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πολλά που επιδέχονται βελτίωσης όσον αφορά την οδική ασφάλεια και τις μετακινήσεις, ομάδων, αθλητών, προπονητών, γονέων και παιδιών;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει στα σχολεία η κατάλληλη εκπαίδευση για τη διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης. Όπως στον αθλητισμό, αλλά και στα περισσότερα πράγματα, η εκπαίδευση είναι κομβική. Στην οδική ασφάλεια η διαμόρφωση οδηγικής παιδείας/συμπεριφοράς θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από την επιβολή μεγαλύτερων προστίμων – κυρώσεων. Από τη στιγμή που μιλάμε για παιδεία, αυτή καλλιεργείται κυρίως στο οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά και στο σχολείο.

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΙ


ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ


ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ


ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ WRC



e-genius.gr ...intelligent web software