fbpx

Διαπιστεύσεις

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ

Η διαπίστευση και η παρουσία των μέσων ενημέρωσης στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ενδέχεται να υπόκεινται σε τροποποιημένους όρους σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο COVID-19 που ορίζεται από τις τοπικές αρχές και τον διοργανωτή κατά την περίοδο πριν από τον αγώνα. Όλοι οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, θα πρέπει να συμμορφώνονται με το πρωτόκολλο COVID-19.
Η διαδικασία διαπίστευσης ΜΜΕ θα οριστικοποιηθεί λίγες ημέρες πριν την έναρξη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Έως τότε ισχύουν τα παρακάτω:

Το γραφείο Τύπου του EKO Ράλλυ Ακρόπολις θα διαπιστεύει ελληνικά έντυπα, μικρά εθνικά πρακτορεία (δημοσιογράφους και φωτογράφους), ιστοσελίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα ΜΜΕ οποιασδήποτε άλλης χώρας πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Τμήμα Επικοινωνίας της FIA, χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό σύστημα διαπίστευσης «ράλλυ προς ράλλυ» στη διεύθυνση https://wrc.ams.fia.com/login

Τα εθνικά πρακτορεία Τύπου καθώς και τα τοπικά γραφεία όλων των μεγάλων διεθνών πρακτορείων διαπιστεύονται απευθείας από τη FIA (π.χ. το Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, αν και έχει έδρα στην Ελλάδα, πρέπει να διαπιστευθεί από τη FIA για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις).

Το γραφείο Τύπου του EKO Ράλλυ Ακρόπολις θα διαπιστεύει τις σημαντικότερες εκδόσεις και μικρά πρακτορεία της χώρας, εκδίδοντας το πολύ τρία πάσα ανά έκδοση/πρακτορείο, έχοντας προηγουμένως κάνει μια αυστηρή επιλογή των Μέσων. Τρία πάσα θα εκδοθούν μόνο σε εκδόσεις/πρακτορεία που επιβεβαιωμένα θα καλύψουν εκτεταμένα τον αγώνα. Μόνο ένα πάσο (αποκλειστικά σε δημοσιογράφους) θα εκδοθεί για ιστότοπους.

Συνοπτικά:
Τα ελληνικά ΜΜΕ που επιθυμούν να διαπιστευθούν και να καλύψουν ειδησεογραφικά το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά φόρμα διαπίστευσης, από τις 4 Ιουλίου και το αργότερο μέχρι τις 17 Αυγούστου στις 23:59. Καταληκτική ημερομηνία για τα διεθνή Μέσα είναι η 24η Αυγούστου.

  • Διεθνή μέσα ενημέρωσης (πρακτορεία ειδήσεων και φωτογραφιών, έντυπα και διαδικτυακά μέσα) που εδρεύουν εκτός Ελλάδας, καθώς και εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας FIA AMS: http://wrc.ams.fia.com/ Τα εν λόγω Μέσα απαιτείται να «ανεβάσουν» μια επίσημη επιστολή αίτησης υπογεγραμμένη από τον αρχισυντάκτη της έκδοσης ή του πρακτορείου, καθώς και πρόσφατες αποδείξεις δημοσίευσης του δημοσιογράφου ή του φωτογράφου που αιτούνται να διαπιστευθεί. Κανένα έγγραφο δεν πρέπει να αποσταλεί με email.
  • Τα διεθνή ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον WRC Promoter: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Προσωπικό Τύπου των ομάδων που αγωνίζονται στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις πρέπει να υποβάλει αίτηση στον WRC Promoter: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ

Το Γραφείο Τύπου του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα υποβάλει στη FIA τις προτάσεις του αναφορικά με τα Μέσα που μπορούν να διαπιστευθούν στον αγώνα και η παρατηρητής της FIA για θέματα ΜΜΕ θα προχωρήσει στην τελική έγκριση, σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές και διαδικασίες:

  • Τήρηση της ημερομηνίας λήξης υποβολής αιτήσεων
  • Συμμόρφωση με τα ζητούμενα στοιχεία (επίσημη αίτηση σε έγγραφο της εταιρείας, υπογεγραμμένη από τον εκδότη ή ανώτερο στέλεχος του προσωπικού, δείγμα του Μέσου, παραδείγματα προηγούμενης κάλυψης αγώνων του WRC και αντίγραφο της δημοσιογραφικής/φωτογραφικής ταυτότητας των εκπροσώπων του Μέσου).
  • Δέσμευση κάλυψης του αγώνα (στην επίσημη αίτηση).
  • Κάλυψη των προδιαγραφών κυκλοφορίας και ποιότητας.

Εάν μια απόφαση αμφισβητηθεί, μια ατομική αίτηση θα προωθηθεί στον Διευθυντή Επικοινωνίας της FIA για τελική απόφαση.

Η FIA βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Εθνικά Γραφεία Τύπου και τις Εθνικές Αθλητικές Αρχές για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των αιτήσεων.

Τα έντυπα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω σημείων λιανικής πώλησης (εμπορικά, έντυπα συλλόγων ή εταιρικά περιοδικά, φυσιολογικά δε θα διαπιστεύονται). Ωστόσο, κατά την αποκλειστική κρίση της FIA και όπου τα κριτήρια ποιότητας και κυκλοφορίας δικαιολογούν την εξέτασή τους, τέτοια περιοδικά μπορεί να είναι επιλέξιμα για διαπίστευση κατά περίπτωση.

Η FIA θεωρεί ότι το πάσο ΜΜΕ αποτελεί ένα εργαλείο εργασίας που χρησιμοποιείται μόνο από καλόπιστα μέλη του Τύπου. Οι εκδότες, το προσωπικό μάρκετινγκ, το προσωπικό της γραμματείας της έκδοσης κ.λπ. δεν μπορούν να διαπιστευθούν ως Μέσα.

Μπορεί να γίνουν αποδεκτές αιτήσεις διαπίστευσης από Μέσα γενικού περιεχομένου ή επιχειρηματικές εκδόσεις που δε σκοπεύουν να δημοσιεύσουν συμβατικές αναφορές στον αγώνα, αλλά η κάλυψη των οποίων θεωρείται ότι έχει προωθητικό όφελος για το άθλημα. Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα, η FIA δε θα διαπιστεύσει εκδόσεις που βρίσκονται στην κυκλοφορία για λιγότερο από ένα έτος.

Κυκλοφορία:
Η συνήθης ελάχιστη κυκλοφορία για μια εβδομαδιαία ή μηνιαία έκδοση είναι 10.000 αντίτυπα. Για μια ημερήσια, η ελάχιστη κυκλοφορία είναι 30.000 αντίτυπα.

Κάλυψη:

  • Σε ό,τι αφορά τις καθημερινές εφημερίδες και τις ιστοσελίδες, η κάλυψη του αγώνα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό άρθρο την Τετάρτη, περιγραφικά άρθρα την Πέμπτη, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και μία σύνοψη του αγώνα τη Δευτέρα.
  • Μία εβδομαδιαία ή μία μηνιαία έκδοση θα πρέπει να έχει μια σημαντική κάλυψη του αγώνα.

Ποιότητα:
Τα υψηλότερα πρότυπα δεοντολογίας και ακρίβειας αναμένονται ως ελάχιστη απαίτηση ποιότητας από τα έντυπα.

Οι αιτήσεις φωτογράφων πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω. Οι εκδόσεις ή τα πρακτορεία που υποβάλλουν αίτηση για διαπίστευση αποκλειστικά στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, χωρίς να έχουν ακολουθήσει άλλον αγώνα του Πρωταθλήματος το 2022, πρέπει να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία κάλυψης (τουλάχιστον 15 φωτογραφίες ανά πάσο), είτε από προηγούμενο Ράλλυ Ακρόπολις, είτε από παλιότερο αγώνα του Πρωταθλήματος.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση διαπίστευσης μέσω της ατομικής τους επιχείρησης. Οι ίδιοι θα κληθούν να αποδείξουν τη δημοσίευση άρθρων τους σε τουλάχιστον τρία Μέσα.

Τα φωτογραφικά πρακτορεία πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι φωτογραφίες τους πωλούνται τακτικά σε εκδόσεις που πληρούν τα κριτήρια της FIA και ότι έχουν πληρωθεί νόμιμα γι’ αυτές. Ένα έντυπο πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι σχετικές φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στις σελίδες του αποτελούν πρωτότυπο έργο του διαπιστευμένου φωτογράφου της έκδοσης.

Ο αριθμός των φωτογραφικών πάσων που θα παραχωρηθούν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2002 σε εθνικά Μέσα δε θα υπερβαίνει τα 12.

Οι φωτογράφοι που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια (π.χ. εμπορικοί φωτογράφοι) πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διαπίστευση στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. δηλώνοντας τη φύση της επιχείρησής τους.

Μόλις οι διαπιστεύσεις εγκριθούν από την εκπρόσωπο Τύπου της FIA, η υπεύθυνη Τύπου του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα επιβεβαιώσει τη διαπίστευση σε κάθε παραλήπτη. Παράλληλα, θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με την υποχρεωτική ενημέρωση για τους φωτογράφους. Η Συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιείται γενικά στις 17:00 της Τετάρτης πριν την έναρξη του αγώνα, εκτός εάν αποφασιστεί διαφορετικά μεταξύ της υπεύθυνης Τύπου του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και της εκπροσώπου Τύπου της FIA.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι Διευθυντές/Αρχισυντάκτες καθώς και οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι όλων των διαπιστευμένων Μέσων θα κληθούν να υπογράψουν τη «Συμφωνία Διαπίστευσης» και την «Ατομική Αναγνώριση» που θα λάβουν με την επιβεβαίωση αποδοχής της αίτησής τους.

ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ / ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Οι αιτήσεις εθνικών ραδιοφωνικών σταθμών συντονίζονται από το Γραφείο Τύπου του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο θα επικοινωνεί με τον WRC Promoter για τις σχετικές διαπιστεύσεις. Σημειώνεται ότι tabards θα παραχωρηθούν μόνο στους σταθμούς που θα εκπέμπουν από τους τερματισμούς των ειδικών διαδρομών και μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον WRC Promoter.

Όλες οι αιτήσεις διαπίστευσης τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να υποβληθούν απευθείας στον WRC Promoter: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε καμία περίπτωση το γραφείο Τύπου του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις δεν μπορεί να διαπιστεύσει οποιοδήποτε τηλεοπτικό μέσο χωρίς γραπτή άδεια από τον προαναφερόμενο οργανισμό.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το:
https://www.fia.com/media-center/media_accreditation/World%20Rally%20Championship

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ WRC



e-genius.gr ...intelligent web software