fbpx
Skip to main content

Πρωταθλήματα WRC

Το WRC είναι το κύριο πρωτάθλημα, αλλά υπάρχουν και τα υποστηρικτικά πρωταθλήματα WRC2 και WRC3, καθώς και το Junior WRC που διεξάγεται σε επιλεγμένους αγώνες του ημερολογίου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA, όπως στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

WRC
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της FIA (WRC) φέρνει αντιμέτωπους οδηγούς, συνοδηγούς και υβριδικά αυτοκίνητα παραγωγής με μερικά από τα πιο σκληρά εδάφη του πλανήτη. Καθιερώθηκε το 1973 και έκτοτε αποτελεί μια επική μάχη ενάντια στα στοιχεία της φύσης και το χρόνο. Το Πρωτάθλημα διεξάγεται σε 13 χώρες, σε πέντε ηπείρους.
Άνθρωπος και μηχανή πρέπει να κατακτήσουν τα πάντα, από χιονισμένες δασικές διαδρομές σε συνθήκες έντονου ψύχους, μέχρι πετρώδη ορεινά περάσματα σε συνθήκες καύσωνα. Το WRC χωρίζεται στο Πρωτάθλημα Οδηγών, στο Πρωτάθλημα Συνοδηγών και στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

WRC2
Το WRC2 είναι η κορυφαία υποστηρικτική κατηγορία (Κατασκευαστές) του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA. Ο τίτλος του πρωταθλητή WRC2 για ομάδες, οδηγούς και συνοδηγούς απονέμεται στην ομάδα, τον οδηγό και τον συνοδηγό που έχουν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό βαθμών στα 6 από τα 7 πρώτα ράλλυ στα οποία συμμετείχαν για να συγκεντρώσουν βαθμούς. Στα υπόλοιπα ράλλυ δεν μπορούν ούτε να συγκεντρώσουν ούτε να αφαιρέσουν βαθμούς από άλλους εγγεγραμμένους οδηγούς.

WRC3
Το WRC3 είναι ακόμα μια υποστηρικτική κατηγορία (ιδιωτικές ομάδες) του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA. Οι τίτλοι Πρωταθλητή WRC3 για ομάδες, οδηγούς και συνοδηγούς απονέμονται στην ομάδα, τον οδηγό και τον συνοδηγό που έχουν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό βαθμών στα 6 από τα 7 πρώτα ράλλυ στα οποία συμμετείχαν για να συγκεντρώσουν βαθμούς. Στα υπόλοιπα ράλλυ δεν μπορούν ούτε να συγκεντρώσουν ούτε να αφαιρέσουν βαθμούς από άλλους εγγεγραμμένους οδηγούς.

JUNIOR WRC
Το Junior WRC είναι το πρωτάθλημα για νέους οδηγούς ράλλυ, που επιλέγουν να εξελιχθούν μεθοδικά στο σπορ. Υπάρχουν δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- θεσμοί που απευθύνονται σε ανερχόμενα ταλέντα σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στην κορυφή, όμως, βρίσκεται το FIA Junior WRC - το πρωτάθλημα που έχει δώσει σε οδηγούς όπως ο Sébastien Loeb, ο Sébastien Ogier, ο Elfyn Evans και ο Thierry Neuville την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια σπουδαία καριέρα.
Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν οδηγοί που γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 1994 ή αργότερα, αποκλειστικά με τετρακίνητα Ford Fiesta Rally3, που σχεδιάστηκαν και εξελίχθηκαν από την M-Sport Πολωνίας.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ


ΧΟΡΗΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ


ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ


ΧΟΡΗΓΟΙ


ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ


ΔΗΜΟΙ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ